Bahan untuk kek coklat
Bahan A.
1 cawan serbuk koko (tak kisah
jenama apa pun)
1 cawan gula pasir
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
1/2 cawan susu pekat
Bahan B
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
3 biji telur (suhu bilik)
Cara-cara
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
3 biji telur (suhu bilik)
Cara-cara
1.
Masukkan Bahan A dalam periuk kacau
then gunakan api kecil sampai sebati. Sejukkan.
2.
Pukul telur sampai betul2 kembang
(lebih kurang 4 minit +++) kemudian masukkan bahagian A.
3.
Masuk esen vanilla. Pukul sampai
sebati.
4.
Masuk bahagian B sedikit demi
sedikit. (seelok2nya tepung, bikarbonat dan baking powder diayak bersama
terlebih dahulu). Kacau sebati selama 5 minit +++
5.
Masukkan adunan dalam loyang dan
tutup permukaan kek dengan kertas foil. Papepun pastikan wap air tak boleh
masuk dalam adunan.
6.
Kukus selama 1 jam 10 minit dengan
api yang sederhana. (pastikan air kukusan telah mendidih terlebih dahulu...)
Jangan buka penutup kukus sampai cukup masa.
7.
Angkat...tunggu sejuk baru boleh
potong. Kalau rajin boleh letak topping.
Topping
200 gm coklat masakan (dipotong
kecil)
1 1/2 sudu besar butter
1/2 cawan susu cair
Cara-cara
1. Gunakan kaedah double boiler.
Masukkan coklat masakan ke dalam bekas dan cairkan.
2.
Setelah kesemua coklat cair masukkan
susu cair.
3.
Kacau sampai sebati (seminit dua)
4.
Tutup api. Masukan butter.
Kacau-kacau.
5.
Curahkan ke atas kek.
*Untuk lebih menarik taburkan
chocolate rice
No comments:
Post a Comment